
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 šalica sitno narezanih listova kelja
1 jaje
Kukuruzno brašno (po potrebi)
1 režanj češnjaka
Sol, začini po želji (papar, mljevena paprika, peršin, bosiljak i dr.)
Priprema:
Kuhana kvinoja pomiješa se sa usitnjenim listovima kelja, usitnjenim češnjakom, solju i začinima. Doda se razmućeno jaje te se smjesa dobro promiješa. Po potrebi se doda kukuruzno brašno, kako bi smjesa bila dovoljno tvrda za oblikovanje popečaka. Oblikuju se popečci, stave se na pleh obložen papirom za pečenje te peku u pećnici na 170°C dok ne porumene. Prije pečenja, popečci se mogu lagano poprskati maslinovim uljem.
Za popečke se može također iskoristiti bulgur, kuskus, heljdina kaša i sl.
Servirati uz zelenu salatu, matovilac ili rukolu.
Savjet nutricionista:
Kvinoja (Quinoa) je pseudožitarica, koja na 100 grama sadrži 14 grama proteina i jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Također je jedna od rijetkih biljnih sirovina koja sadrži svih 20 aminokiselina potrebnih za sintezu proteina organizma.
